پمپ وکیوم به دستگاهی گفته می شود که برای ایجاد خلاء یا اصطلاحا وکیوم سازی در یک سیستم و خارج کردن همه مولکول های گاز از سیستم به کار می رود. مولکول های گاز در شرایطی حرکت می کنند که بین دو نقطه، اختلاف فشار ایجاد شده باشد. ناحیه ای که مولکول های کمتری دارد، منطقه کم فشار و ناحیه ای که مولکول بیشتری را در خود جای داده است، منطقه پرفشار شناخته می شوند.
پمپ دستگاهی است که این اختلاف فشار بین دو نقطه از فضا را ایجاد می کند. به پمپی که در یک سیستم مشخص می تواند خلاء به وجود بیاورد، پمپ خلاء یا پمپ وکیوم گفته می شود.
پمپ وکیوم یا پمپ خلاء به دو نوع مختلف دسته بندی می شود؛ اولی با نام پمپ انتقال و نوع دیگر به اسم پمپ دریافت کننده یا دام انداز می باشند.
پمپ انتقال که پمپ جنبشی و محرکه نیز نام دارد، گاز را از داخل فشار می دهد تا به سمت بیرون خارج شود. این کار بیشتر توسط بخش مکانیکی حرکتی پمپ که در حال چرخش هست، انجام می شود تا مولکول های گاز را شتاب زده کند.
در نهایت منطقه کم فشار به وجود می آید. هنگامی که سطح خلا یا همان وکیوم سازی به خوبی پیشرفت کرد، مخزن، توسط یک شیر خلاء بزرگ بسته و ایزوله می شود و هر نوع تبادل گاز بین ظرف و پمپ به وسیله شیر متوقف خواهد شد.
پمپ دریافت کننده که به عنوان پمپ جاذب هم شناخته می شود، در منطقه مخزن تخلیه می شود. این پمپ مولکول های گاز را به روش جذب یا متراکم سازی از سطح داخلی حذف می کند. اگر مولکول های گاز ورودی، با سطح سرد پمپ برخوردی داشته باشند، به شکل گاز متراکم شده و در نهایت به صورت مایع از بین می روند.
پمپ های وکیوم در طول زمان آسیب می بینند؛ تعمیر و بررسی اساسی برای سالم نگه داشتن تجهیزات و دوباره به کارگیری آن مورد نیاز است. امکان تعمیر پمپ های وکیوم (پمپ های خلاء)، در سراسر کشور امکان پذیر بوده و ممکن است تعدادی از شرکت های معتبر در این زمینه تعمیرات، در ناحیه زندگی شما هم وجود داشته باشند.
نظرات زیادی در مورد چگونگی خدمت رسانی این نوع از کسب و کارها در اینترنت موجود می باشد. شرکت سرمایش اقدامات و فعالیت های مناسبی در این زمینه از خود ارائه کرده است.
دقت داشته باشید که هنگامی که با یک سیستم خلاء کار می کنید، حتما باید اطلاعات دقیقی از عملکرد پمپ وکیوم داشته باشید. بنابراین پیشنهاد می کنیم که ادامه این مقاله را به خوبی مورد بررسی قرار دهید.
در هر محدوده فشار، پمپ های گوناگونی وجود دارد. این پمپ ها از تکنولوژی های متفاوتی استفاده می کنند و هر کدامشان دارای فواید خاصی در ارتباط با ظرفیت فشار، جریان، هزینه ها و نیازهای تعمیرات و نگهداری می باشند. به غیر از طراحی آن ها، چگونگی کارکرد همه آن ها یکسان می باشد.
پمپ وکیوم با حذف کردن مولکول های هوا و گازهای دیگر از محفظه خلاء، فعالیت خود را انجام می دهد. به صورتی که فشار در محفظه کاهش می یابد، حذف مولکول های اضافی به صورت رو به جلو، سخت تر خواهد شد.
بنابراین، یک سیستم خلاء صنعتی، باید در بخشی از یک محدوده فشار، بسیار قدرتمند عمل کند. معمولا این فشار بین 1 تا 6-10 تور فشار قرار دارد. در موارد تحقیقاتی دیده شده است که این فشار به 9-10 تور و یا کمتر نیز می رسد.
برای انجام این مورد، از چندین سبک مختلف پمپ در یک سیستم معمولی باید استفاده شود که هر کدام از آن ها، یکی از بخش های فشار محدوده را تحت پوشش قرار می دهند و به صورت ردیفی نیز عمل می کنند.