گاز مبرد چیست و چگونگی عملکرد آن
گاز مبرد استفاده شده در کولرهای گازی یا اسپیلت موضوع اصلی است که در این مقاله به بررسی آن پرداخته ایم. تیم تحقیقاتی سرمایش اطلاعات مفیدی درباره این موضوع جمع آوری کرده است که با استفاده از آن ها می توانید نکات مهم و کاربردی به دست بیاورید. گاز مبرد چیست، مواد اصلی تشکیل دهنده آن و مقایسه گاز مبرد R410 و R22 از اصلی ترین مواردی است که در این مقاله توضیح داده خواهد شد.
مبرد در لغت به معنای چیزی است که سرمازا بوده و با جذب گرما و حرارت، تغییر حالت داده و در سیکل هایی که به صورت تبریدی می باشند، مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی هر سیستمی که دارای سیکل تبریدی باشد، برای خنک کردن محیط اطراف کاربرد دارد؛ به عنوان مثال در اسپیلت ها، گاز مبرد به منظور پایین آوردن دمای محیط مورد استفاده قرار می گیرد. این گاز در محفظه کمپرسور قرار داشته و مسئولیت ایجاد سرما در محیط را دارد. در دستگاه های سرمازای دیگر، آب می تواند به عنوان یک مبرد، مورد استفاده قرار بگیرد. آمونیاک و کربن دی اکسید از دیگر مواردی هستند که می توان به آن ها در این زمینه اشاره کرد.
در واقع گاز مبرد در یک چرخه ای قرار دارد که به صورت پیوسته در حال تغییر حالت می باشد و وظیفه آن ایجاد تراکم و انتقال ماده سیالی که درون دستگاه وجود دارد می باشد. اولین گاز مبرد کلروفلروکربن با نام R22 در سال 1926 کشف شده و برای استفاده روانه بازار شد. گاز مبرد R22 نسبت به مبردهایی که قبل از آن مورد استفاده قرار می گرفت، ویژگی های مثبت بسیار زیادی داشت؛ از جمله غیر قابل اشتعال بودن آن از مهمترین ویژگی هایی است که می توان به آن اشاره کرد. گاز مبرد R410 نوع جدیدی از مبردهاست که جدیدا در کولرهای گازی به کار برده می شود.
گاز مبرد R22 با فرمول CHCLF2 در واقع گازی است که از عناصری مثل کربن، هیدروژن، کلر و فلوئور تشکیل شده و قابلیت انفجار یا اشتعال را به هیچ وجه ندارد که این موضوع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. میزان سمی بودن این گاز خیلی پایین می باشد و تقریبا در دمای منفی 40 درجه سانتی گراد به جوش می رسد. البته نکته مهمی که در مورد این گاز مبرد باید به آن دقت کرد، این است که با استفاده از مبرد، گاز O3 در محیط پخش می شود که هم باعث گرم شدن کره زمین شده و هم برای لایه اوزون بسیار مضر است. به همین منظور استفاده از این گاز در سیستم های تبرید کشورهای آمریکایی و اروپایی ممنوع شده است.
در سیستم های تهویه استفاده از گاز مبرد R410 کاربرد فراوانی دارد. ساختار این گاز از ترکیب گازهایی مثل R32 و R125 به وجود می آید. البته باید دقت داشت که این دو گاز حتما باید به صورت مساوی ترکیب شوند. نقطه جوش منفی 51 درجه سانتی گراد باعث شده است که فشار اشباعش نسبت به گاز R22 1.6 برابر بیشتر شود. قیمت گاز مبرد R22 با توجه به شرایط استفاده از آن متفاوت خواهد بود. امروزه شاهد هستیم که در اکثر کشورهای پیشرفته استفاده از این گاز در کولرهای گازی محبوبیت بسیار زیادی دارد. در مورد اید گاز، باید بدانید که تولید گاز مبرد در ایران نیز پیشرفت قابل توجهی داشته است.
دقت داشته باشید که یک مبرد مناسب که در سیستم های سرمایشی به کار برده می شود، باید ویژگی های زیر را داشته باشد:
مواردی که در بالا گفته اصلی ترین نکات و ویژگی هایی است که یک گاز مبرد باید آن ها را داشته باشد. البته که نکات مهم دیگری نیز در این زمینه وجود دارد که می توانید از آن ها استفاده کنید. امیدواریم با استفاده از این مقاله توانسته باشید به خوبی بفهمید که گاز مبرد چیست و شرایط تولید گاز مبرد در ایران نیز به چه صورت می باشد.